Już za parę godzin rozpoczną się imprezy sylwestrowe. Aby było miło warto przygotować coś na ząb. Nie martw się tym, że zostało niewiele czasu, mam pomysły na szybkie przekąski, które twoi gości pokochają!
Wrapushi
Tak, ta nazwa może brzmieć znajomo, gdyż jest to połączenie słów “wrap” i “sushi“. Przez niektórych nazywane roladkami z tortilli, a nawet polskim sushi. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie licząc czasu chłodzenia, jeden powinien nam zająć około 2 min.
Czego będziesz potrzebować?
• opakowanie tortilli (3 placki)
• 10 dag szynki np. konserwowej
• 1 serek twarogowy np. ziołowy (typu Almette, 150 g)
• 1 papryka czerwona
• 3 liście sałaty zielonej
Sposób przygotowania:
- Na plackach tortilli rozsmarowujemy serek twarogowy, ważne jest to, aby serek znajdował się aż do krawędzi, aby brzegi nie były suche.
- Rozłóż liść sałaty na każdym placku.
- Pokrój szynkę w plasterki i rozłóż ją na sałacie.
- Paprykę pokrój w paski, a następnie przekrój je na pół, następnie ułóż je na szynce.
- Ciasno zwiń tortillę, aby się nie rozwinęła, użyj folii kuchennej. Całość włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem, potnij roladkę na mniejsze kawałeczki, grubością przypominające sushi.
Sałatka gyros
Na początek coś klasycznego, czyli sałatka gyros. Nie ma chyba drugiej takiej sałatki, która w tak szybkim tempie zawładnęła stoły na Polskich imprezach. Pomimo iż większość osób ją zna, uważam, że warto przygotować ją na swoją imprezę i to w większej ilości, gdyż znika, w zastraszająco szybkim tępię!
Równie szybko się ją robi, gdyż całkowity czas wykonania to około 20 min.
Czego będziesz potrzebować?
•1 kapusta pekińska
•700 g piersi z kurczaka
•1 łyżeczka przyprawy gyros
•2 łyżki oleju
•100 g ogórków konserwowych
•1 puszka kukurydzy
•200 g pomidorków koktajlowych
•1 czerwona cebula
•1 długi ogórek
•3 łyżki majonezu
•2 ząbki czosnku
•1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
•szczypta soli, pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Obrobionego wcześniej kurczaka kroimy w kostkę, a następnie posypujemy go przyprawą gyros. Gdy kurczak będzie cały w przyprawie, wrzucamy go na patelnię z małą ilością oleju.
- Ogórki konserwowe oraz świeżego ogórka kroimy w drobną kostkę, a cebulę siekamy w cienkie piórka. Pomidorki koktajlowe z kolei kroimy na połówki lub ćwiartki, a kapustę pekińską siekamy.
- Czosnek kroimy w drobną kostkę bądź przeciskamy go przez praskę, mieszamy go z majonezem.
- Majonez mieszamy wraz z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
- Gdy wszystko mamy gotowe możemy wszystko wymieszać lub dla lepszego efektu wizualnego, ułożyć warstwami w przeźroczystej misce.
Zapiekane hot dogi
Domowe hot dogi w cieście francuskim mogą wydawać się zbyt prostym pomysłem, na domówkę, takim, który na nikim nie zrobi wrażenia. Jednak należy pamiętać, że bardzo często to prostota i smak są kluczem do sukcesu. Stąd też nasze zapiekane hot dogi pojawiły się tutaj. Ich przygotowanie zajmie Ci około 25 min.
Czego będziesz potrzebować?
• ciasto francuskie np. xxl
• 6 parówek z szynki (o wysokiej zawartości mięsa)
• 5 dag żółtego sera w plasterkach
• szczypta ziół prowansalskich
• 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
2. Ciasto francuskie pokrój w prostokąty o wymiarach podobnych do długości parówek, które chcesz użyć.
3. Na środek każdego prostokąta połóż kawałek żółtego sera.
4. Parówkę połóż na przygotowane prostokąty i zawiń tak, aby ciasto zakryło oba składniki.
5. Tak zawinięte parówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowaj odstęp między rulonikami i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
6. Wszystko posyp ziołami prowansalskimi.
7. Blachę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz około 25 min.
Najlepiej podawać na ciepło wraz z sosem.
Chlebek czosnkowy
Jeśli chcesz popisać się czymś oryginalnym, to chlebek czosnkowy jest zdecydowanie dla Ciebie. Chlebek ma to do siebie, że jest pyszny sam w sobie, jednak również będzie genialnym kompanem dla sałatek lub mięs.
Czego będziesz potrzebować?
Do rozczynu:
• 20 g drożdży świeżych
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka mąki
• 50 ml letniego mleka
Ciasto:
• 350 g mąki
• 70 g miękkiego masła
• 100 ml letniej wody
• 2 żółtka
• 1 łyżeczka soli
• szczypta pieprzu
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Nadzienie:
• masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 2-3 łyżki startej mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Do miski dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mąkę oraz 50 ml ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy, by nie zostały grudki. Odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
2. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy: rozczyn drożdżowy, miękkie masło, wodę, posiekaną pietruszkę, żółtka, sól oraz pieprz. Wszystko zagniatamy, aż uzyskamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką, bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
3. W międzyczasie przygotowujemy mało czosnkowe.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat kuchenny i zaczynamy wałkować na kształt prostokąta.
5. Całe ciasto smarujemy, wcześniej przygotowanym naszym masełkiem czosnkowym. i posypujemy startą mozzarellą.
6. Do uniwersalnej formy kuchennej wkładamy kilka zwiniętych prostokątów, łączeniem do góry.
7. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Te 4 propozycje to wyśmienite przekąski, które jesteście w stanie przygotować, nawet jeśli jesteście bardzo do tyłu z przygotowaniami. Dajcie znać czy próbowaliście, któregoś z tych przepisów już wcześniej oraz jakie są wasze ulubione imprezowe przekąski.