KuchniaPowiat chrzanowskiŚwięta

Bez karpia nie ma kolacji wigilijnej.

Bez karpia nie ma kolacji wigilijnej.
Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej wieczerzy wigilijnej bez tego dania. Karpia można przyrządzić na różne sposoby- smażony, w galarecie, po żydowsku czy po grecku.

Karp, gatunek słodkowodnej ryby. Jest hodowany na dużą skalę. W okresie przedświątecznym sprzedawcy tego okazu mają spore zainteresowanie.

W Polsce karp pojawił się między XII a XIII wiekiem. Został sprowadzony z hodowli cystersów, katolickiego zakonu służącego zgodnie z regułą benedyktyńską. W okresie powojennym został uznany za tradycyjne danie wigilijne. W tym czasie władze państwowe ustaliły jego masową hodowlę. Dlatego też karp stał się taki popularny.

Wigilijny karp

Powinien być najlepszej jakości. Ważne, aby był świeży. Karp jest bardzo zdrowy, spożywany oczywiście tylko raz w roku. Naturalnie przed podaniem rybę powinno się dokładnie oczyścić dzień wcześniej. Karp, który pachnie mułem, też nadaje się do przygotowania. Jest to bardzo charakterystyczny zapach dla tego gatunku. Jeśli chcemy pozbyć się tego zapachu, to wystarczy tylko trochę posolić i pokropić cytryną lub obłożyć cebulą.

Pamiętajmy o tym, aby przy przyrządzeniu karpia nie przesadzić z przyprawami. Za dużo przypraw zdominuje smak tej smacznej ryby.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.