Kuchnia

Przepisy na zimowe ciasta

Przepisy na zimowe ciasta
Zimą również mamy ochotę na słodkie ciasta. Często jednak brakuje nam pomysłu co upiec naszej rodzinie. Przedstawię 3 przepisy na ciasta, które są smaczne i proste w wykonaniu.

1. Zimowe ciasto z truskawkami

Zdjęcie podglądowe ciasta
(fot. To co lubie i gotuje i polecam)

Potrzebna nam będą:
jajka 4 szt.
mąka 1/2szkl.
proszek do pieczenia łyżeczka
kakao 3 łyżki
olej 3 łyżki
cukier 1/2szkl.
śmietana 30% 400 ml.
galaretka truskawkowa 2 szt.
żelantyna 1 łyżeczka
truskawki mrożone ok. 1/2kg.
cukier puder 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
1. Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do nich cukier, żółtka i olej. Całość mieszamy.
2. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakałem, dodajemy do wcześniejszej masy i mieszamy.
3. Po dokładnym wymieszaniu, naszą masę wylewamy na blachę.
4. Blachę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego na 170 stopni i zostawiamy na około 30 minut.
5. Po upieczeniu ciasta, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Wypełnienie:
1.Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody.
2. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody.
3. Galaretki mieszamy i dodajemy do nich truskawki.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej cukier puder, wraz z wcześniej przygotowaną żelatyną, całość szybko mieszamy.

Łączenie:
1. Gotowy biszkopt przecinamy na dwie części.
3. Na jedną część biszkoptu wykładamy bitą śmietanę i przykrywamy drugą.
4. Całość lekko dociskamy, uważając by nie złamać biszkoptu.
5. Na górną część biszkoptu wylewamy galaretkę z truskawkami.
6. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.

2. Bardzo proste ciasto czekoladowe

(fot. Na talerzu.pl)

Potrzebne nam będą:
jajka, 4 szt (mniejszych 5)
cukier, 3/4 szkl
mąka, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 1 łyżka
ocet, 1 łyżka
gorzka czekolada, ok 100 g

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Oddzielamy białko od żółtek.
  3. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier.
  4. Żółtka miksujemy wraz z proszkiem do pieczenia i octem.
  5. Po otrzymaniu gładkiej konsystencji, dodajemy je do wcześniej ubitych białek.
  6. Dodajemy mąkę, kakao oraz rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie mieszamy łyżką.
  7. Naszą masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
  9. Po otrzymaniu pożądanej temperatury, wkładamy naszą keksówkę do piekarnika na około 40 minut.

Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe, można wzbogacić je o polewę czekoladową bądź lukier. Jednak i bez tego w smaku będzie bardzo dobre.

3. Makowa gwiazda z ciasta francuskiego

(fot. kwestia smaku)

Potrzebne nam będą:
2 opakowania ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej z bakaliami
1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Z pomocą dużego talerza, z ciasta francuskiego, wycinamy koło.
  2. Jedno ciasto zostawiamy na papierze. Rozprowadzamy po nim masę makową. tak aby zostawić wolne brzegi.
  3. Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością żółtka smarujemy koło, które nie zostało poryte makiem.
  4. Posmarowane żółtkiem koło, kładziemy posmarowaną stroną na koło z makiem i sklejamy brzegi dokoła.
  5. Powstałe koło nacinamy na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek.
  6. Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto jednokrotnie w przeciwnych kierunkach (w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo). Tak robimy ze wszystkimi trujkątami.
  7. Pozostałym białkiem smarujemy gwiazdkę z wierzchu.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  9. Ciasto wstawiamy na około 15 minut tak aby się zarumieniło.

To tyle, ciasto gotowe jest do podania, najlepiej odrywać każdy róg i dopiero na końcu zjeść środek.

Te ciasta idealnie nadadzą się na zimowe popołudnia. W wykonaniu są proste, więc nawet początkujące osoby dadzą radę je przyrządzić i zachwycić smakiem swoich gości.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.