Zimą również mamy ochotę na słodkie ciasta. Często jednak brakuje nam pomysłu co upiec naszej rodzinie. Przedstawię 3 przepisy na ciasta, które są smaczne i proste w wykonaniu.
1. Zimowe ciasto z truskawkami
Potrzebna nam będą:
jajka 4 szt.
mąka 1/2szkl.
proszek do pieczenia łyżeczka
kakao 3 łyżki
olej 3 łyżki
cukier 1/2szkl.
śmietana 30% 400 ml.
galaretka truskawkowa 2 szt.
żelantyna 1 łyżeczka
truskawki mrożone ok. 1/2kg.
cukier puder 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do nich cukier, żółtka i olej. Całość mieszamy.
2. W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakałem, dodajemy do wcześniejszej masy i mieszamy.
3. Po dokładnym wymieszaniu, naszą masę wylewamy na blachę.
4. Blachę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego na 170 stopni i zostawiamy na około 30 minut.
5. Po upieczeniu ciasta, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Wypełnienie:
1.Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody.
2. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 litra wody.
3. Galaretki mieszamy i dodajemy do nich truskawki.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej cukier puder, wraz z wcześniej przygotowaną żelatyną, całość szybko mieszamy.
Łączenie:
1. Gotowy biszkopt przecinamy na dwie części.
3. Na jedną część biszkoptu wykładamy bitą śmietanę i przykrywamy drugą.
4. Całość lekko dociskamy, uważając by nie złamać biszkoptu.
5. Na górną część biszkoptu wylewamy galaretkę z truskawkami.
6. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto jest gotowe do podania.
2. Bardzo proste ciasto czekoladowe
Potrzebne nam będą:
jajka, 4 szt (mniejszych 5)
cukier, 3/4 szkl
mąka, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 1 łyżka
ocet, 1 łyżka
gorzka czekolada, ok 100 g
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Oddzielamy białko od żółtek.
- Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier.
- Żółtka miksujemy wraz z proszkiem do pieczenia i octem.
- Po otrzymaniu gładkiej konsystencji, dodajemy je do wcześniej ubitych białek.
- Dodajemy mąkę, kakao oraz rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie mieszamy łyżką.
- Naszą masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Po otrzymaniu pożądanej temperatury, wkładamy naszą keksówkę do piekarnika na około 40 minut.
Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe, można wzbogacić je o polewę czekoladową bądź lukier. Jednak i bez tego w smaku będzie bardzo dobre.
3. Makowa gwiazda z ciasta francuskiego
Potrzebne nam będą:
2 opakowania ciasta francuskiego
250g gotowej masy makowej z bakaliami
1 jajko
Sposób przygotowania:
- Z pomocą dużego talerza, z ciasta francuskiego, wycinamy koło.
- Jedno ciasto zostawiamy na papierze. Rozprowadzamy po nim masę makową. tak aby zostawić wolne brzegi.
- Oddzielamy białko od żółtka. Niewielką ilością żółtka smarujemy koło, które nie zostało poryte makiem.
- Posmarowane żółtkiem koło, kładziemy posmarowaną stroną na koło z makiem i sklejamy brzegi dokoła.
- Powstałe koło nacinamy na 12 trójkątów, pozostawiając wolny środek.
- Łapiemy po dwa sąsiadujące ze sobą trójkąty i zakręcamy ciasto jednokrotnie w przeciwnych kierunkach (w prawej ręce w prawo, w lewej w lewo). Tak robimy ze wszystkimi trujkątami.
- Pozostałym białkiem smarujemy gwiazdkę z wierzchu.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Ciasto wstawiamy na około 15 minut tak aby się zarumieniło.
To tyle, ciasto gotowe jest do podania, najlepiej odrywać każdy róg i dopiero na końcu zjeść środek.
Te ciasta idealnie nadadzą się na zimowe popołudnia. W wykonaniu są proste, więc nawet początkujące osoby dadzą radę je przyrządzić i zachwycić smakiem swoich gości.