Czas wolnyKuchniaPowiat chrzanowski

Przekąska, którą wszyscy uwielbiają. Dziś Dzień Popcornu.

Przekąska, którą wszyscy uwielbiają. Dziś Dzień Popcornu.
19 stycznia to dzień popcornu. Z pewnością kojarzy nam się z kinem. Wchodząc na seans, widzimy sporo osób, trzymających w rękach tekturowe kolorowe pudełko. W środku przysmak uwielbiany przez Amerykanów.

Popcorn to po prostu szybka przekąska, która powstaje z prażonej kukurydzy. Lekko doprawiona solą, nadaje się idealnie do spożycia. W wysokiej temperaturze ziarna kukurydzy pękają pod wpływem ciepła. Istotny wpływ ma tutaj pojawienie się tkanki miękiszowej z mikroskopijnymi cząsteczkami wody, czyli tzw. bielmo.

Nie każda odmiana kukurydzy nadaje się na popcorn. Trzeba dokładnie wiedzieć, która z nich ma takie właściwości. Podpowiadamy, że jest to specjalny rodzaj kukurydzy pękającej, rosnącej na terenie Meksyku. To rodzaj ziaren ma duże znaczenie na kształt popcornu. Z pewnością kojarzymy motylka i grzybka.

(fot. zamieszczona na stronie internetowej tvokazje.pl)

Ciekawostki z historii Kukurydzy

Historia tego przysmaku liczy ponad 10 tysięcy lat. Oczywiście jej źródło znajduje się w Meksyku. To miasto stało się kolebką kukurydzy. Aztekowie, czyli najsilniejszy naród indiański uprawiał kukurydzę w prekolumbijskim Meksyku. Nie tylko była przeznaczona do spożycia. Dodatkowo robiono z jej biżuterię.

W USA przekąska zdobyła popularność w latach 80. XIX wieku. To nieodłączny element wszystkich projekcji filmowych w kinach. Z czasem popcorn zyskał swoich miłośników również w domach. Bez niego nie ma wspólnych seansów.

Właściwości zdrowotne

Popcorn jest zdrowym pokarmem, który wspomaga bardzo dobre funkcjonowanie całego naszego organizmu. To źródło związków fenolowych. Pomaga uregulować prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Ponadto hamuje rozwój chorób zwyrodnieniowych, dzięki wysokiemu stężeniu polifenoli. Przede wszystkim spowalnia procesy starzenia.

Udostępnij

Dodaj komentarz